2014. június 10., kedd

Mi számít művészetnek? Művészet-e a Photoshop?

   A művészettel foglalkozó szakmai fórumokon gyakori vita tárgya az, hogy a Photoshop vagy más technikai eszköz segítségével készült képek/ alkotások rendelkeznek-e művészeti értékekkel.

   Mielőtt elkezdenénk boncolgatni ezt a kérdést fontosnak tartom, hogy a művészet fogalmát megvizsgáljam.
A művészetet minden alkotó emberi cselekedetre lehet értelmezni, ide tartozik a minden emberi tevékenység által létrehozott /létrejött termékek, jelenségek, képességek, amelyeket kulturális, társadalmi, földrajzi szempontjából általánosíthatók. Ide tartozhat a konyhaművészet, a harcművészet, a kertművészet és még több hasonló alkotó munka.

   A művészet fogalmát már az ókorban is használták, görögül a tekné, technika, latinul az ars kifejezéseket használva. E korszakban még a művészet tágabb fogalom volt, ide tartozott a logika és a grammatika is. A középkorban az eddigi művészet fogalom  alatt már a hét szabad művészetet értették, amelyek az alábbiak voltak: grammatica, retorica, dialectica, astronomia, aritmetica, geometria és a musica.

   Ma a művészet kifejezést szűkebb értelemben, elsősorban esztétikai értelemben használjuk. A mai korban a művészet szűkebb fogalmonként történő értelmezése hiábavaló, hiszen  pontos meghatározása még mindig lehetetlen,  mivel az ehhez szükséges szempontrendszer értelmezése szubjektív.

   A legelfogadottabb meghatározása szerint a művészet a valóság visszatükrözése az alkotó látószögéből.
A művészet célja elsősorban az önkifejezés alkotások által katartikus élmény nyújtva a szemlélőnek/az olvasónak.
   

   A legtöbb embernek  más mai alkotásokról is az a véleménye, hogy azt egy óvódás is megtudta volna csinálni, tehát  milyen művészi értéke van? 
   
   A ma híres nagy festők műveit sem értékelték saját korukban megfelelően, ilyen például: Vincent van Gogh. Ő azok közé a művészek közé tartozott akiket csak haláluk után ismertek el. Egyik legismertebb  és legdrágábban elkelt festménye: Íriszek (1889).

A  Photoshop az egyik legújabb eszköz a művészek  készlettárában. Sokféle érzelem, üzenetet közvetíthető vele, nem kizárólag marketing és reklámcélokra használható. Számos mai művész, festők és fotográfusok, veszik igénybe a modern technika adta lehetőségeket. Több kiállítást rendeztek már hazánkban is, amelyen a Photoshop által készült alkotások kerültek bemutatásra.

   Az egyik ilyen kiállításon 2011-ben a  festők olyan  műveket hoztak létre, amelyeknek valamely munkafázisában használták a Photoshopot. Ezeket a műveket több felől is érte támadás. A technikai újdonságok iránt érdeklődők, amint megtudták, hogy nem Photoshop képekről, hanem festményekről van szó azonnal otthagyták a kiállítást. A festészet iránt érdeklődők pedig a PS miatt nem tekintették teljes értékű művészeti alkotásoknak ezeket a képeket.  
   
   A vitát nem mi, hanem az idő dönti el. 

 A Photoshop alkotások sorsa még nem dőlt el. A művészetre jellemzően a mai alkotások művészi értékét nem a jelenkor emberei fogják meghatározni, hanem a jövő műgyűjtői és műkritikusai.

Addig is mindenki azt tartja művészetnek, amely a saját egyéni esztétikai élmény iránti igényét kielégíti.


Források:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése